Brebu- Prahova- Romania- E.U

Localizarea Comunei Brebu- Prahova

Sportul de masa in Comuna Brebu

  Detalii

Comuna este situata la aproximativ 100 km de Bucuresti, 40 km de Ploiesti, 5 km de Campina (limitele localitatilor). Este străbătută de șoseaua județeană DJ214, care o leagă spre sud de Câmpina și Telega, și spre est de Pietriceaua- Aluniș- Slanic Prahova. Spre vest se ajunge la Lunca Mare- Valea Doftanei.

  Este asezata pe un platou lung de 10km si lat intre 500 m si 2,5 km, pe malul stang al raului Doftana si la 4 km de confluenta cu raul Prahova. Are in componenta 4 sate: Brebu Mânăstirei (reședința), Brebu Megieșesc, Pietriceaua și Podu-Cheii.

  Conform ,,Monografie- Brebu Prahova"- 2002, autor Ioan Gratie, Brebu in intregul lui este un loc de odihna, un ansamblu estetic natural cu adevarate monumente ale naturii precum: lacul si parcul de pe latura de S-E a acestuia, Izvorul Baile Brebu(,,La Saramura"), Valea Maluroasei cu Valcelul Saramurilor si Coltii Maluroasei, Valea Lupei. De asemenea a fost mica statiune balneo-climaterica. In 1870, Dr. Carol Davila(1828-1884) realizand importanta balneara a izvorului de apa minerala il capteaza in patru bazine mari. Dupa primul razboi mondial importanta statiunii decade, cedand locul Comunei Breaza (care nu are peisajul, obiectivele turistice si nici posibilitatile de stabilimente balneare ale Brebului).

  Tot in jurul anului 1870 Domnitorul (principele) Carol I de Hohenzollern  viziteaza Casa Domneasca. (Proclamarea Regatului României-14 martie 1881; Ceremonia de încoronare a lui Carol I a avut loc pe 10 mai 1881.)

  In comuna a functionat un Preventoriu TBC pentru copii sanatosi dar venind din familii cu tuberculoza si un azil de batrani, conform aceleiasi Monografii. 

  Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Brebu era de  7.103 locuitori (Wikipedia).

  

  Administratie- Economie- Utilitati

Comuna Brebu este administrată de un primar (Dr.Ing, fost ofiter M.Ap.N si M.A.I) și un consiliu local majoritar PNL. Exista utilitati precum apa curenta, gaze si sistem de canalizare, drumuri comunale asfaltate aproape in totalitate, realizari ale primarilor succesivi: Catalin Ionescu, Dumitru Comanita si Ungureanu Adrian.

  In comuna exista o fabrica de confectii, doua supermarket- uri, depozite de materiale de constructii, biserici ortodoxe, doua farmacii umane, una veterinara, pensiuni turistice, asistenta medicala si stomatologica asigurata prin medici de familie si medici specialisti, un Dispensar Medical, un post rural al Politiei Romane si unul al Politiei Locale Brebu, un oficiu local al Postei Romane. De asemenea brebenii beneficiaza de acces la internet de mare viteza furnizat de diferite firme.

Festivalurile Sportului si Culturii Brebu

  Dl.Profesor Neculai Dragan a fost initiatorul acestor manifestari sportive si culturale de masa (incepand cu anul 1997) la care au participat de fiecare data sute de persoane de toate varstele si ocupatiile, de la elevi la pensionari(brebeanul Vasile "Jim" Tirboiu fiind prezent aproape an de an in finala concursurilor de tenis de masa), predand stafeta D-nei Profesor Mirela Dumitrache(membru in toate comitetele de organizare, inclusiv la Festivalul International din 2003) sustinatoare si organizatoare din 2006 a acestor manifestari sportive pana cel putin in anul 2014(ultimele imagini gasite; conform unor surse locale pana la pensionare).

  A fost sprijinit de Federatia Romana Sportul Pentru Toti, Directia Judeteana Pentru Tineret Si Sport, Directiunea Scolii Gimnaziale "Matei Basarab", Fundatia Pentru Cultura Sport Turism "Matei Basarab"(al carei fondator a fost), Primariile din Brebu si Campina precum si de numerosi prieteni brebeni si sponsori.

   De asemenea nu trebuie sa uitam ce invitati de marca a avut comuna Brebu de-a lungul anilor cu ocazia acestor manifestari: Eugenia Moldoveanu(Ministru Secretar de Stat in Ministerul Culturii in anul 1996), Theodor Melescanu(fost si actual Ministru in cateva Guverne ale Romaniei), Octavian Vintila, Aurelia Suciu, Tudor Gheorghe,Nicolae Breb-Popescu, Talisman, Ducu Bertzi, Carmen Radulescu, Eusebiu Stefanescu, ambasadorul Norvegiei la Bucuresti(interesat de traditiile culturale locale, a fost uimit de numarul inedit realizat la titera de un localnic), Gabriel Dorobantu, etc..

  Brebenii au putut vedea in premiera pe Stadionul Comunal salturi din elicopter ale parasutistilor, deltaplanoristi, cascadori profesionisti cu numere de exceptie,demonstratii de Judo si Karate de inalt nivel, programul de gimnastica acrobatica unic pe tara creat de Prof.Neculai Dragan intitulat ,,Indemanare si Creativitate pe Cilindri si Catalige" care a fost prezentat si la alte festivaluri similare din Corbeanca, Bucuresti, Valenii de Munte, etc...

 


Primaria Comunei Brebu

Primaria Brebu Prahova- http://www.brebuprahova.eu/ - a fost construita in anul 1935, conform ,,Monografie Brebu Prahova" de Ioan Gratie. Website-ul Primariei Brebu a fost creat de catre ISIS M3 & Adrian Ungureanu.


Informatii gasiti in link-ul de mai jos- Ghidul primariilor

https://ghidulprimariilor.ro/list/cityHallDetails/PRIM%C4%82RIA+BREBU/180400#


Festivalurile Sportului si Culturii, Festivalurile Dulcetii la Brebu

Tricoul oficial al Festivalurilor Sportului si Culturii Brebu 1997- 2002... manifestari de masa, cu sute de participanti de toate varstele, transformate recent in intreceri sportive scolare exclusive...dar, cu mentinerea denumirii propuse de catre Prof. Neculai Dragan si sutinuta de catre Fundatia Pentru Cultura Sport Turism ,,Matei Basarab" Brebu si Federatia Romana Sportul Pentru Toti!!! Numai ca nu s-au gandit si sa devina marca inregistrata! Au avut in vedere doar sportul de masa...si acum, in 2019, altii folosesc, fara acordul familiei, ,,Prof. Neculai Dragan" in denumirea de cluburi sportive private: Clubul Sportiv ,,Prof. Neculai Dragan" Brebu- sponsorizat, culmea, de catre Primaria Brebu! Aceeasi primarie care a permis demolarea bustului ridicat in anul 2008 profesorului Dragan!!! ,,Curat murdar, coane Fănică !"


Festival al Dulcetii

   Initiatorul acestor manifestari a fost dl. primar Comanita Dumitru, prima editie fiind organizata in august 2011.

  Afirmatii vizitator:

,,Asezata intr-o zona armonioasa, Brebu de Prahova este o localitate cu oameni falnici si gospodari. Brebenii-mandri de localitatea lor- organizeaza un Festival al Dulcetii intr-o atmosfera placuta, unde felurile de dulceata „bat” suta. Borcanele , dichisite dupa gustul doamnelor care le-au preparat, sunt etalate pe tarabe, iar gospodinele divulga fara rezerve retetele de preparare. Gasesti la Targ la Brebu dulceturi de tot felul, simple sau combinate( castraveti cu ananas, miere cu...telina, masline cu portocale). Nu exista fruct sau leguma care sa nu se regaseasca in compozitia vreuneia dintre delicatese. Serbeturi, siropuri, miere , vinuri sau prajituri imbie vizitatorii sa-si completeze camara.Muzeul Casa Domneasca , Manastirea si Lacul Brebu- obiective turistice de vizitat."

  Surse:

-canalul YouTube, postare Gust de Romania; canalul YouTube Campina TV Publicat pe 26 aug. 2017 si august 2011

-arhiva foto personala


Editia a VII-a (2017) a fost marcata de prezenta liderilor nationali P.N.L


Caminul Cultural al Comunei Brebu din cladirea veche

  Neculai Dragan a fost director al Caminului Cultural Brebu, concentrandu-si eforturile catre sporturile, jocurile si obiceiurile culturale traditionale din zona, organizand numeroase manifestari de rasunet in timpurile acelea, inclusiv in incinta Casei Domnesti ,,Matei Basarab".

  Conform ,,Monografie- Comuna Brebu" redactata final de nepotul d-lui invatator Ioan Gratie, ,,Directorii Caminului Cultural (Aurelian Penes, Ion Duta, C. Musat, Gogu Stanulescu, Ion Radu, T. Angheluta, V. Dumitrescu, Ion Seuleanu, N. Dragan, M. Dobos) au adus pe scena Caminului Cultural trupe de teatru din Bucuresti, Ploiesti, Cluj, Constanta, Pitesti, actori cunoscuti ca: Stroie, Tomazian, Horia Serbanescu, cantareti ca: Angela Moldovan, Maria Pietraru, Dan Spataru, Tudor Gheorghe, Mircea Vintila, Orchestra Simfonica de la Filarmonica ,,Paul Constantinescu" Ploiesti dirijata de Horia Andreescu(concert in incinta Casei Domnesti;,,...Era un bemol acolo!" a ramas in memoria unor spectatori), etc...

  De asemenea Corul de la Brebu (aproximativ 50 de membri de toate profesiile) dirijat de Doamna Persida Ispirescu s-a evidentiat in judet si pe tara (Locul I la festivalul judetean ,,Cantecele tarii", iar in inter-judetean ,,Ciprian Porumbescu" , la Suceava- placheta). In anul 1978 este prezentat la TVR  in emisiunea ,,Tara de comori" cu un repertoriu complex." Fostii coristi isi amintesc desigur si de deplasarile in toata tara unde nu cantau numai obligatoriile cantece patriotice ale vremurilor... In prezent (2018) functioneaza decat Corul Primariei format exclusiv din angajatii ei. Oare de ce numai din primarie? Au cantat cu ocazia sarbatoririi Zilei Comunei Brebu- 2017.Puteti viziona pe YouTube aici.

  O perioada de timp Neculai Dragan a fost si Secretar al Primariei avand impreuna cu primarii acelor vremuri numeroase proiecte finalizate spre bunastarea locuitorilor. Cei mai in varsta stiu despre ce este vorba( de exemplu prima asfaltare a portiunii de drum Centru- Sora, lucrarile la drumul Pietriceaua- Brebu, etc).


Scoala Gimnaziala "Matei Basarab" Brebu

2008- Scoala Gimnaziala "Matei Basarab" Brebu,Prahova- http://scmateibasarabbrebu.info/

  Primaria Brebu a organizat festivitatea de dezvelire a bustului creat gratuit de alt mare sportiv si artist plastic al comunei, Dl.Raducan Alexandru- judoka si a avut loc in anul 2008, in prezenta directorului Scolii Gimnaziale ,,Matei Basarab" Brebu ( care a tinut discursul de inaugurare), prilej de organizare si desfasurare a Festivalului Sportului si Culturii- ,,In Memoriam Prof. Neculai Dragan".

  Cu acelasi prilej, sala de sport din incinta bazei sportive a fost inscriptionata, primind denumirea de Sala de Sport ,,Prof.Neculai Dragan" la propunerea Directorului scolii, drept recunoastere a meritelor deosebite in construirea si dotarea exceptionala a acesteia.

  De asemenea s-a promis in numele Autoritatilor Locale, la aceeasi festivitate din anul 2008, in mod public(!!!) in fata a sute de persoane, ca i se va acorda post-mortem titlul de Cetatean de Onoare al comunei Brebu. Aceasta promisiune NU s-a materializat nici pana azi...

  In prezent, conform imaginilor publicate initial pe Facebook in data de 25.09.2018 ( actualizate in data de 18.06.2019), statuia a fost distrusa si bustul de bronz (estimat de catre Dl. Alexandru Raducan, in cursul unei conversatii telefonice din anul 2019, la valoarea de 25 000 de euro) depozitat in holul salii de sport care nu ii mai poarta numele, devenind o cladire a nimanui, pas cu pas, intre anii 2016-2020 sub mandatele succesive ale aceluiasi director al scolii din anul 2008 si ale primarului Ungureanu Adrian. Cat priveste situatia bustului, acesta nu se mai afla pe hol in data de 18.06.2019 si 01.07.2020. Directorul scolar a fost demis de catre ISJ Prahova in primavara anului 2020...

Septembrie 2018- Scoala Gimnaziala "Matei Basarab" Brebu,Prahova- http://scmateibasarabbrebu.info/


©2018- 2020 Horia Florin Dragan. Toate drepturile rezervate.