Brebu- Prahova- Romania- E.U

Antrenorul de atletism Neculai Dragan

1970


Panoul din a II-a perioada de activitate 

Era plasat in sala de sport si cuprindea membrii clubului si cateva fotografii cu ei si diplomele lor obtinute la concursuri in perioada 1992- 1998.


Centrul Scolar Atletic Nr.1 Brebu

In Romania anilor 1968-1969 ca urmare a politicii statului in domeniul dezvoltarii sportului de la baza, se infiinteaza in localitatile rurale ,,centre atletice" scolare subventionate de la bugetul de stat si judetean!

  Recunoscut pentru activitatea desfasurata in domeniul sportului, prof. Neculai Dragan este sprijinit si asa apare Centrul Atletic care are prima perioada de functionare pana in anul 1972 cand din lipsa fondurilor se inchide...chiar si in Romania comunista!

  Intre 1968 -1972 apar, datorita bazei sportive si a traseului de cros in teren variat din parcul complexului muzeal Casa Domneasca ,,Matei Basarab" si a muncii depuse rezultate deosebite, Centrul Atletic Brebu doboara recorduri, obtinand numeroase titluri de campion la cros, saritura in lungime, 100 si 800 m plat, aruncarea mingii de oina, etc.

  Echipa era formata din 12-16 atleti, multi fiind preluati de Liceul National cu program de educatie fizica din Campulung Muscel, iar atleta Bucse Elvira ca o confirmare a valorii deosebite este preluata de Clubul Rapid Bucuresti!

  Merita mentionati si alti atleti remarcabili ai comunei Brebu: Tocitu Elena, Tocitu Rodica, Lungu Elena. Topala Eugenia a fost preluata direct dupa un Cros desfasurat in Resita la Liceul National de Sport Campulung Muscel.

  Pe cei nementionati aici ii rog respectuos sa ma ierte, dar informatiile din acea perioada sunt putine, la fel si articolele din presa. S-au pierdut peste ani...De aceea adresez rugamintea tuturor fostilor atleti, profesori de Educatie fizica si sport, sa ma ajute sa fac o pagina cu fotografii si diplomele obtinute la concursuri, Festivalurile Sportului si Culturii Brebu (2003 in special)! Folositi acest email: horia_dragan@yahoo.com

  Toti acesti copii au beneficiat de un start lansat in viata datorita Centrului Atletic Nr.1 Brebu si colaborarii (in ambele perioade de functionare) Centrul Atletic Brebu-  Liceul Naţional cu Program de Atletism Campulung Arges!

  Multi dintre copiii brebeni au contribuit masiv la performantele sportive mentionate pe website-ul Liceului Naţional cu Program de Atletism Campulung Arges!!!

  Acum au si ei copii...dar nu se mai face atletism de performanta la Brebu Prahova!

  Este foarte adevarat ca avem nume grele din Brebu care exceleaza pe plan national si international in atletism (a se vedea cazul campionanei nationale la aruncarea sulitei Ioana Plavan),judo- Mihai Boghici (Club Sportiv Petrolistul Boldesti), dar mai ales in sporturi de iarna: bob, sanie ( Craciun Flavius si Marian Gitlan- lot national, Calancea Bogdan- Campion National 2020 la bob doua persoane ...tot la Campulung Muscel, plus inca 5 medalii- sezonul de vara, Teodora Vlad, Corina Buzatoiu, etc. Nu cred ca este decat un motiv de mandrie si de revendicare a originii brebene a acestor sportivi care activeaza pentru cluburi precum Gloria Buzau, Petrolistul Boldesti, Club Sportiv Brebu- conducator Dl. Alexandru Raducan, sau C.S.O Sinaia. Mandrie dar si recunostinta si apreciere financiara a eforturilor lor! A tuturor! Din bugetul Primariei Brebu...

  Brebu produce in continuare campioni! Le puteti vedea o parte din performante in pagina Sportivi din Brebu/ Performante 2018/ Performante 2019/ Performante 2020!

 

 

Afis din arhiva Centrului Atletic Nr.1 Brebu

  Liceul Naţional cu Program de Atletism- istoric

Liceul cu Program de Sportiv este situat în oraşul Câmpulung Muscel ,,care se întinde pe o vale răcoroasă, la poalele munţilor Iezer Păpuşa. Dealurile acoperite de livezi îl adăpostesc de vânturi. Râul Târgului îl spală şi-l înveseleşte cu undele lui limpezi şi gălăgioase. Străzile sunt drepte, curate, umbrite de arbori. Mai toate casele au grădină. Unde te uiţi, numai flori. Aici s-a aşezat cea dintâi capitală a României, cuib de scurtă odihnă a legendarului vultur; aici s-a ridicat de norocosul descălecător cea dintâi biserică în amintirea acelor zile, de la care un alt drum se deschide şi începe o nouă istorie pentru neamul nostru” (Alexandru Vlahuţă).

  Unitate de învăţământ de tip vocaţional, Liceul cu Program de Sportiv a fost înfiinţat în anul 1970, prin transformarea claselor cu program sportiv din cadrul Liceului nr. 2 Câmpulung şi a devenit astfel unitate şcolară independentă cu denumirea de Liceul Central Experimental de Atletism. În anul 1978, liceul, unitate de tip vocaţional, a fost desfiinţat, luând naştere Liceul de Filologie Istorie. Activitatea sportivă de performanţă a fost reorganizată şi s-a creat Clubul Sportiv Şcolar, care a funcţionat pe lângă noua unitate liceală.

  Această structură organizatorică a funcţionat până în anul 1990, când cele două unităţi devin Liceul cu Program Sportiv, pentru ca doi ani mai târziu, prin Ordinul Ministrului nr. 7188/ 7.12.1992, acesta să se transforme în Liceul Naţional cu Program de Atletism, care funcţionează şi în prezent sub această titulatură.

  Proiectat într-o concepţie unică în ţară, liceul cuprinde în acelaşi perimetru şcoala, internatul, cantina, centrala termică proprie şi baza sportivă compusă din stadion de antrenament, sala de jocuri şi forţă, sala de atletism în care se pot desfăşura competiţii oficiale pentru anumite probe de atletism: sprint, garduri, sărituri şi aruncări. Pentru refacerea şi recuperarea după efort, precum şi pentru tratamente, şcoala beneficiază de saună, cabinet de fizioterapie dotat cu aparatură modernă, cabinet de stomatologie şi medicină generală.

  Cartea de onoare a şcolii înscrie, din 1971 şi până în prezent (2010), rezultate remarcabile obţinute şi atestă situarea liceului în elita instituţiilor de profil din România. În sinteză, acestea sunt:

- 7 participanţi la Jocurile Olimpice; 8 medalii şi 35 de participanţi la Campionatele Mondiale şi Europene de seniori şi juniori; 5 medalii şi peste 40 de participanţi la Zilele Olimpice ale Tineretului European; 65 de campioni balcanici şi peste 100 de medaliaţi; 1927 de medalii obţinute la Campionatele Naţionale, din care 598 de aur; peste 200 de atleţi în echipele şi loturile naţionale; peste 102 recorduri ale României la copii şi juniori; 44 de absolvenţi ai liceului au obţinut titlul de Maestru al sportului; 23 de absolvenţi sunt prezenţi în clasamentul celor mai buni atleţi ai României din toate timpurile; premii şi menţiuni la fazele locale, judeţene şi naţionale ale concursurilor şi olimpiadelor şcolare, precum şi la concursurile din sfera activităţilor extraşcolare.

  În anul 1998 echipele de băieţi şi fete ale liceului au câştigat singura ediţie a Campionatelor Naţionale de Atletism organizate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.Pentru aceste rezultate Federaţia Română de Atletism a hotărât ca Liceul cu Program de Sportiv să reprezinte România la Competiţia Internaţională ,,Cupa Cluburilor Campioane din Europa” în anii 1997, 1998, 1999 şi 2001, desfăşurată în Turcia, Luxemburg, Franţa şi Danemarca.

Sursa: https://www.liceulsportivcampulung.ro/


Articole gasite si pastrate de prof. Neculai Dragan din presa vremii

,, notam in mod special evolutia tinerilor sportivi de la Centrul Atletic Brebu"

...din nou Elvira Bucse

...Elvira Bucse va ajunge la Rapid Bucuresti !!!


Vedeta perioadei

Dna. Bucse Elvira ( actualmente Ilioiu) in copilarie a avut ocazia vietii de a se intalni pe acelasi stadion bucurestean in acelasi timp cu antrenamentele (sau un concurs) marii doamne a atletismului romanes Iolanda Balas!!! Va mai amintiti, D-na Elvira?

A devenit sportiva a clubului Rapid Bucuresti! Doamna Elvira poate ajutati prin adaugare de continut foto? Ati mai pastrat ceva? Poate ati auzit de existenta acestui site... Multumesc!


Renasterea Centrului Atletic Nr. 1 Brebu (1992-1998)!!!

In Romania anilor 1990 este tot mai greu sa incepi ceva...Dar...totusi!

Centrul Atletic Nr. 1 Brebu se redeschide in anul 1992 cu acelasi antrenor, dar cu fonduri substantial reduse fata de trecut.

  Asa au aparut sponsorii (IRA Campina, ORION Cornu, Dr.Ing. Mihai Berca, Joe IBC Timisoara prin Dl.Ing. Nicolae Banu, Covrig Benone, Lemet- prin regretatul Ioan ,,Nelu" Secuiu, etc), multi dintre ei brebeni la origine, unii fiind si membri ai Fundatiei Pentru Sport Cultura Turism ,,Matei Basarab" Brebu (in 1996 avea 35 de membri cotizanti), fara de care nu s-ar fi putut realiza programul antrenamentelor superior-calitative, tabere de pregatire sportiva la munte si la mare, supraalimentatia de efort...dar si viitoarele evenimente cultural sportive de masa cu debut in anul 1997 !

  Federatia Romana de Atletism, F.R.S.P.T, Directia Judeteana pentru Tineret si Sport Prahova prin Dl.Dir.Adjunct Jean Stambolgiu au sprijinit neconditionat aceste activitati supervizate de prof. Neculai Dragan, inclusiv controlul medical obligatoriu la acelasi Institut Medical din Bucuresti unde mergeau toti marii sportivi ai Romaniei.

  Sigla Centrului Atletic a fost realizata de catre Dl.Viorel Popa- pictor, iar tricourile de concurs au fost inscriptionate datorita D-lui Ing. Nicolae Banu.

  La festivitatea de deschidere a fost prezent Dl. Octavian Vintila, membru al Comitetului Olimpic Roman.

  In anul 1998, datorita situatiei economice nationale, sponsorii se retrag rand pe rand si centrul se inchide definitiv.

Aparitia si retragerea sponsorului JOE I.B.C Timisoara (1996-1998)

 ,,Compania JOE IBC a fost înfiinţată în anul 1994, cu 30 de angajaţi. Blaturile de napolitană erau importate din Austria, fiind ulterior tăiate şi ambalate local. După un an, au fost facute investitţii in zona productiei, iar gama de produse s-a extins.

  Fabrica din Timişoara a fost achiziţionată de Nestlé în anul 2000 şi are o producţie anuală de peste 10.000 tone de dulciuri şi cafea. Fabricarea produselor Nestlé va continua în alte locaţii în încercarea de a simplifica procesele şi de a funcţiona mai eficient, astfel încât consumatorii să nu fie afectaţi.

  Gigantul elveţian Nestle, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală a bunurilor de larg consum, va închide singura fabrică pe care o deţine în România, la Timişoara, unde produce napolitanele Joe (brand românesc), potrivit surselor ZF. Fabrica Nestle, unde lucrează 388 de oameni, urmează să se închidă până la finalul lunii mai 2019.

  Brandurile produse la Timişoara nu vor dispărea de pe piaţă, producţia urmând să fie mutată cel puţin parţial în Ungaria. 

  Grupul elveţian are în total în Romania circa 900 de salariaţi, din care circa 400 la fabrica din TImişoara. Portofoliul Nestlé Romania cuprinde cereale pentru micul dejun şi batoane de cereale, băuturi calde, divizia Nestlé Professional, dulciuri, îngheţată, produse culinare, produse pentru bebeluşi şi hrană pentru animale. Printre brandurile din portofoliul companiei se numără Joe, Nescafé, Maggi şi Purina."

Sursa: Ziarul Financiar- Cristina Rosca 11 ian 2019


Articole selectionate de prof. Neculai Dragan din presa vremii


Vedetele perioadei

Cativa dintre atletii perioadei

Dintre atletii cu rezultate notabile a caror cariera a debutat la Centrul Atletic Nr. 1 Brebu, F.R.S.P.T retine cateva nume: Sora Elena, Voinea Alexandra, Vacaru Silvia, Toporas Maria, Baicoianu Elena, Dragan Andreea, Tanase Catalin si echipa de fete a centrului. 

 

Copiii de la atletism- poza de grup

Traseu de cros de la Tg. Jiu

Undeva...candva

...cu antrenorul pe traseu

Oficialitate locala ofera premiile

Podiumul

Bucuria participarii

Atletii de la Brebu

Echipa de aur cu parintii in Sala De Sport


,,Datorez sportului tot ce stiu mai sigur despre morala si obligatiile oamenilor!"

(citat aflat in incinta salii de sport)


©2018- 2022 Horia Florin Dragan