Brebu- Prahova- Romania- E.U

Festivalul International Etni Fair-Play

Valenii de Munte- 06.-09.05.2005

Programul

U.N and U.N.E.S.C.O have decreed 2005 as the International Year of Sport and Physical Education !

Anul 2005 a fost declarat de catre O.N.U si U.N.E.S.C.O ,,An al Sportului si Educatiei Fizice".

Programul festivalului: sus in dreapta brebenii cu programul ,,Indemanare si creativitate pe cilindri si catalige", unic pe tara, iar mai jos, tot in stanga, sala de sport de la Brebu.


Cronica festivalului

  Dupa succesul inregistrat la Brebu in anul 2003, acest festival international de la Valenii de Munte din anul 2005, initiat tot de F.R.S.P.T, a fost a doua manifestare de acest gen din Romania.

  El s-a desfasurat sub patronajul Federatiei Internationale Sportul pentru Toti si cu sprijinul Comitetului Olimpic International- Solidaritatea Olimpica, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, Federatia Romana Sportul Pentru Toti, Asociatia Judeteana Sportul Pentru Toti- Prahova, Directia pentru Sport a judetului Prahova, Primaria si Casa de Cultura Valenii de Munte.   

  Datorita sportului de masa bine reprezentat in acea perioada si a activitatilor sportive scolare din Brebu se primeste o invitatie de a participa la acest festival international cu sportivi, acrobatii (din alta generatie) celebrului numar intitulat ,,Indemanare si creativitate pe cilindri si catalige" despre care am mai mentionat ca este unic pe tara si un ansamblu folcloric ( dansuri populare si prezentarea de traditii populare- sezatoare, facuta de Maria Dilimot si familia). Neculai Dragan conduce delegatia. Despre acest moment in timp a relatat si revista scolii din Brebu- ,,Rezonante", articol deja publicat pe site.

  Nu am participat, nu stiu care au fost conditiile dar delegatia din Brebu a luat Premiul Special al Juriului pentru programul ,,Indemanare si creativitate pe cilindri si catalige". Cateva imagini am gasit, dar ori fotograful ori iluminarea salii dau ca rezultat o calitate extrem de slaba a imaginilor. Dar decat deloc sunt bune si acestea, fotografii pe care le puteti vedea mai jos.

  In prezent, la Valenii de Munte se mai organizeaza intreceri sportive de masa cu ocazia zilei orasului, pe 9 mai, alaturi de alocuțiuni, depuneri de flori, versuri și cântece patriotice, muzică de fanfara, spectacole, simpozioane, expoziții, dans etc. De asemenea se organizeaza si un festival folcloric județean, cu participare națională și internațională, pe 15 august.

  Ca si la noi, (Festivalul Dulcetii, Targul de Toamna), s-a trecut la Valenii de Munte si la aspecte comerciale locale prin ale lor Serbari ale Toamnei si Festival al Tuicii. Sursele-Wikipedia; ,,ziarevaleniidemunte.wordpress.com"


Cele doua diplome acordate delegatiei brebene

,,Indemanare si creativitate pe cilindri si catalige"- generatia 2005!

Familia Dilimot din Pietriceaua! Maria Dilimoţ, femeia care şi-a transformat casa părintească într-un muzeu al satului muntenesc.


Dansuri moderne si populare Campina- Brebu- Pietriceaua,

recital Raul Stanulescu, familia Dilimot cu traditii populare din zona Pietriceaua

Stoica Stefan Tudor: observatie facuta in data de 12 noiembrie 2020

,,ansamblul Ghiocelul al Casei De Cultură ,,Geo Bogza" Campina....coregraf Constantin Andrei"- am facut corectia, multumesc!

Ansamblul ,,Ghiocelul" al Casei de Cultura ,,Geo Bogza" Campina, sub coregrafia d- lui Constantin Andrei, cu o prezentare a mai multor variante de sarba, iar in fundal familia Dilimot din Pietriceaua cu deja traditionala sezatoare- fotografiile de mai sus prezinta restul programului delegatiei Brebu

O mica parte din programul artistic prezentat de minoritatea turco- tatara din Romania.

O mica parte din programul artistic prezentat de minoritatea maghiara din Romania.

O mica parte din programul artistic al delegatiei din Ukraina.


Programul ,,Indemanare si creativitate pe cilindri si catalige"

(Unic pe tara!)

-durata: aproximativ 15 minute; fara regulament fix; compozitie proprie in functie de componentii lotului; exercitii diverse, cu si fara obiecte; exercitii acrobatice la sol si pe cilindri; materiale: patru cilindri, patru perechi de catalige, opt mingi de baschet si mingi de oina-

Valenii de Munte- 2005: ,,Indemanare si creativitate pe cilindri si catalige" a obtinut Diploma de mai sus- Premiul Special al Juriului!


©2018- 2022 Horia Florin Dragan