Brebu- Prahova- Romania- E.U

  Neculai Dragan a fost director al Caminului Cultural Brebu, concentrandu-si eforturile catre sporturile, jocurile si obiceiurile culturale traditionale din zona, organizand numeroase manifestari de rasunet in timpurile acelea, inclusiv in incinta Casei Domnesti ,,Matei Basarab".

  Conform ,,Monografie- Comuna Brebu" redactata final de nepotul d-lui invatator Ioan Gratie, ,,Directorii Caminului Cultural (Aurelian Penes, Ion Duta, C. Musat, Gogu Stanulescu, Ion Radu, T. Angheluta, V. Dumitrescu, Ion Seuleanu, N. Dragan, M. Dobos) au adus pe scena Caminului Cultural trupe de teatru din Bucuresti, Ploiesti, Cluj, Constanta, Pitesti, actori cunoscuti ca: Stroie, Tomazian, Horia Serbanescu, cantareti ca: Angela Moldovan, Maria Pietraru, Dan Spataru, Tudor Gheorghe, Mircea Vintila, Orchestra Simfonica de la Filarmonica ,,Paul Constantinescu" Ploiesti dirijata de Horia Andreescu(concert in incinta Casei Domnesti;,,...Era un bemol acolo!" a ramas in memoria unor spectatori), etc...

  De asemenea Corul de la Brebu (aproximativ 50 de membri de toate profesiile) dirijat de doamna Persida Ispirescu s-a evidentiat in judet si pe tara (Locul I la festivalul judetean ,,Cantecele tarii", iar in inter-judetean ,,Ciprian Porumbescu" , la Suceava- placheta). In anul 1978 este prezentat la TVR in emisiunea ,,Tara de comori" cu un repertoriu complex.

  Fostii coristi isi amintesc desigur si de deplasarile in toata tara unde nu cantau numai obligatoriile cantece patriotice ale vremurilor...

  Neculai Dragan a continuat si dupa anii "90 sa se implice in activitati culturale, sau sportive. A fost cel care a avut initiativa de a se organiza la Brebu ,,Intalnirea Fiilor Satului" in anul 1996, intalnire ce a strans pentru prima si singura data laolalta nume grele din trecutul recent si prezentul acelui moment in timp.

  Evenimentul a dus la crearea unei asociatii non- profit, Fundatia pentru Cultura, Sport, Turism ,,Matei Basarab" Brebu- Prahova, iar ca secretar a fost ales...Neculai Dragan. Fundatia ,,Matei Basarab" Pentru Cultura, Sport, Turism devine principala organizatoare si sustinatoare a programelor deschise de atletism, baschet, badminton, fotbal, tenis de masa, judo, turism, sah, fotbal-tenis, skandenberg, avand, totodata, ca scop mentinerea si promovarea unor intreceri sportive traditionale locale, cum ar fi: ,,Cataratul pe stalpul nuntasilor" sau programul unic pe tara ,,Indemanare si creativitate pe cilindri si catalige". 

  Intre iunie 1997- iunie 2006, cu sprijinul F.R.S.P.T si al Consiliului Comunal, Fundatia organizeaza mai multe evenimente anuale, asa zisele Festivaluri, cum ar fi : ,,Zilele Sportului si Culturii- Brebu", ,,Zilele Sportului 2001", ,,Vacanta si Miscare la Brebu", ,,Ziua Sportului si Culturii pentru Copii- Brebu"- 01.06.2006- in premiera nationala !

  Fundatia a mai colaborat cu primarul , dl. Catalin Ionescu, viceprimarul de atunci, dl. Dumitru Comanita si consilierul (regretat) dl. Ioan ,,Nelu" Secuiu, care alaturi de prof. Dragan au fost ,,trup si suflet" angajati in organizarea in premiera nationala a manifestarii cultural- sportive numita ,,Festivalul International Etno Fair-Play Balkan Rural Sport" Brebu 2003".

  De asemenea nu trebuie sa uitam ce invitati de marca a avut comuna Brebu de-a lungul anilor cu ocazia acestor manifestari: Eugenia Moldoveanu (Ministru Secretar de Stat in Ministerul Culturii in anul 1996), Theodor Melescanu (fost ministru in cateva guverne ale Romaniei), Octavian Vintila, Aurelia Suciu, Tudor Gheorghe, Nicolae Breb-Popescu, grupul Talisman, Ducu Bertzi, Carmen Radulescu, Eusebiu Stefanescu, ambasadorul Norvegiei la Bucuresti (interesat de traditiile culturale locale, a fost uimit de numarul inedit realizat la titera de un localnic), Gabriel Dorobantu, s.a.


Corul de la Brebu- dirijor Persida Ispirescu

Corul de la Brebu - fotografii din deplasarile prin tara- la o cafea, undeva, cu d-na dirijor Persida Ispirescu, d-na educator Rodica Ionescu si dl. profesor Gicu Dobos (fost director al Caminului Cultural )!

Corul de la Brebu - fotografii din deplasarile prin tara- in autocarul condus de dl. Misu Grozea, omul care era si ,,ghid turistic" pentru ca isi cunoastea tara ca pe propriul buzunar!

Corul de la Brebu - fotografii din deplasarile prin tara- Horezu !


©2018- 2020 Horia Florin Dragan