Intreaga raspundere privind continutul stirilor preluate: Facebook, presa scria, presa online sau audio-vizuala si prezentate aici revine exclusiv autorilor.


Federaţia Română de Atletism

   ,,Federația Română de Atletism anunță cu tristețe trecerea în neființă a lui Gabriel BĂDESCU, profesor de educație fizică și sport – antrenor emerit și director al Liceului cu Program Sportiv Câmpulung, în perioadele 1970-1973, 1990 – 1995.

  Principalul inițiator al Liceului Central Experimental de Atletism, un om de o valoare și generozitate pilduitoare, un luptător care, cu dăruire și profesionalism, a format caractere și a fost mentor pentru multe generații, reușind să obțină rezultate excepționale. Printre atleții pregătiți enumerăm pe Costel Grasu, Anca Vâlceanu, Livia Șimon, Maria Badea, Mihaela Samoliă și alții.

  Dumnezeu să-l odihnească în pace! Condoleanțe familiei îndoliate!"

  “Atletismul românesc a mai pierdut un meseriaș! Dumnezeu să vă odihnească în pace, domnule director! Să aveți drum lin!” - Daniela Păcioianu, director L.P.S Câmpulung

  Sursa: Federatia Romana de Atletism postare Facebook 10.06.2020


Legatura dintre Dl. prof Gabriel Badescu si comuna Brebu Prahova

  “Atletismul românesc a mai pierdut un meseriaș!" spune D-na Daniela Păcioianu, director L.P.S Câmpulung. Cu speranta ca la Campulung nu au fost uitati atletii Centrului Nr. 1 din Brebu cred ca daca as fi trecut pe acolo as fi dorit sa cunosc despre trecerea la cele sfinte a domnului profesor.

  Asadar am citat pe acest website postarea Federatiei Romane de Atletism cu speranta ca fostii sportivi brebeni vor tine un moment de reculegere in memoria OMULUI Gabriel Badescu!

  Pentru o mai buna intelegere a legaturii Campulung - Brebu cititi aici!


”POVESTEA LACULUI DE LA BREBU DIN JUDEȚUL PRAHOVA : LEGENDE ȘI ISTORISIRI”

 Muzeul Casa Domneasca Brebu

  ,,Lacul se află în centrul comunei Brebu, situat pe latura de nord a ctitoriei domnitorilor Matei Basarab(1632-1654) și Constantin Brâncoveanu(1688-1714) ,parte componentă a parcului cu denumirea oficială de ”Parcul Comunei Brebu”, amenajat pentru prima dată în 1910 de către arhitectul peisagist german Feifer și reamenajat recent în anul 2019, prin intervenția administrației locale : Primăria Comunei Brebu.

  În timpurile medievale se numea ”Heleșteu”, fiind populat cu pește de apă dulce și raci, în același timp întâlnindu-se adesea și celebri ”Brebi”-animale de apă înrudite cu castorul. Conform tradiției locale, gospodinele satului Brebu puneau inul și cânepa la topit în apele lacului, acesta fiind alimentat permanent de izvoare subterane, având scurgerea în pârâul Lupa dinspre răsărit. Iarna, negustorii și unii dintre localnici se aprovizionau cu calupuri de gheață provenite din lac, pe care le depozitau în ghețării special amenajate în pământ, învelite cu paie,cu scopul conservării alimentelor, băuturilor de casă, etc.

  Despre acest lac scrie și Dimitrie Bolintineanu în romanul său din 1862 intitulat ”Elena”, publicat la editura Minerva - București 1988. În vremurile medievale se consemna în documente locale faptul că pe lac se puteau vedea luntri (bărci cu vâsle) folosite în scop recreativ în perioada anotimpului cald de către boieri și musafirii acestora. În secolul al XIX-lea Carol și Ana Davila vor transforma Brebu într-o stațiune balneo-climaterică, amenajându-se în acest scop pe malul lacului cabine pentru băi terapeutice."

Fotografiile au fost postate de catre Muzeul Casa Domneasca Brebu.

  ,,LEGENDA LACULUI spune că pe locul unde se află situat astăzi, în vremuri străvechi se afla o cetate cu ziduri de cremene ce scânteiau precum stelele în timpul lui Gebeleizis- Zeul binelui, luminii și nemuririi la geți. În incinta cetății se afla un castel din pietre prețioase și un altar de diamant unde se oficiau slujbe și diverse ritualuri magice. În castel sălășluiau nouă zeițe cu părul de aur și ochii de culoarea nestematelor, îmbrăcate trei câte trei în rochii străvezii albe, verzui și rozii din borangic.

  Luceafărul de ziuă și luceafărul de seară răsăreau când dansau zânele aureolate de vrăji și farmece. În chiliile din jurul altarului hălăduiau doisprezece zodieri cu bărbi colilii, coborâți din câte o zodie cerească, aceștia fiind ispitiți de păcatele lumii. Din această cauză zeițele se transformă în îngeri și își iau zborul spre lună, unde își fac noi sălașe.

  Zeul suprem s-a mâniat pe zodieri și i-a pedepsit prin scufundarea întregii cetăți. Atfel a apărut lacul de la Brebu, din bătrâni spunându-se că în timpul lunilor de vară, la miezul nopții uneori vuiește apa lacului și se învolbură din cauza dăngăniturilor înfiorătoare a clopotelor și a vânzolelii duhurilor zodierilor.

  O altă legendă spune că în locul unde se află azi acest lac, pe timpuri ar fi fost o mânăstire cu călugări care nu mai duceau o viață de sfințenie, motiv pentru care Dumnezeu i-a pedepsit prin scufundarea întregii mânăstiri, pentru ca aceștia să-și plângă propriile păcate, în acest fel, apărând ulterior și lacul."

  Sursa: postare Muzeul Casa Domneasca, distribuita in grupul BREBU🌟MEREU APROAPE.


UN NOU PROIECT DE IMPORTANȚĂ PENTRU COMUNA BREBU – O SALĂ DE SPORT LA STANDARDE EUROPENE

  ,,Un nou proiect de importanță majoră începe să prindă contur pentru brebeni – Sala de sport cu tribună de 180 locuri!

La începutul acestei săptămâni, Primăria comunei Brebu a depus la Compania Națională de Investiții o cerere în vederea obținerii unei finanțări pentru construirea unei săli de sport. Aceasta va fi realizată după un proiect tip, în cadrul Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social, derulat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației prin CNI.

  În cursul zilei de miercuri, 19.02.2020, prin Adresa nr. 3602, Primăria comunei Brebu a fost informată că solicitarea a fost admisă și se intră acum în cea de-a doua etapă privind această investiție: pregătirea documentației necesare. Consiliul Local va emite o hotărâre de predare către CNI a amplasamentului pe care va fi construită sala de sport, un teren de aproximativ 4265 mp situat în sat Brebu Megieșesc, str. Stadionului, nr. 3. De asemenea, urmează să fie emis și Certificatul de Urbanism însoțit de avizele de principiu pentru asigurarea utilităților.

  Sala de sport cu tribună de 180 de locuri va fi construită de Compania Națională de Investiții cu bani de la Ministerul Dezvoltării.

  Administrația locală din Brebu va pune la dispoziție terenul, iar după finalizarea obiectivului, va trebui să aloce banii necesari pentru realizarea racordurilor privind asigurarea utilităților. Sala de sport va avea parter și etaj, va fi dimensionată astfel încât să poată fi utilizată pentru mai multe discipline sportive, va dispune de o tribună cu 180 locuri, vestiare, grupuri sanitare și spații tehnice.

  Sala de sport va fi destinată uzului didactic, dar și brebenilor, în afara programului școlar.

  Lucrările la Sala de sport sperăm să demareze cat de curand."

Sursa: Primaria Brebu, postare Facebook 21.02.2020


©2018- 2020 Horia Florin Dragan. Toate drepturile rezervate.